Speltseitanstoverij met zoete aardappel in blauwe Chimay en gebakken patatjes uit de oven

Ok, stoverij met gebakken patatjes of frieten is heerlijk, daar bestaat geen twijfel over!

Je maakt ofwel zelf je seitan en dan bepaal je ook zelf de grootte van je stukken of je koopt er in de winkel zoals ik in dit geval.

Dit gerecht kan met allerlei soorten stoofgroenten worden bereid: wortelen, selder, kastanjechampignons, oesterzwammen… Ik koos voor zoete aardappel.

Je stooft een ui met wat look, voeg de in blokjes gesneden zoete aardappel toe en stoof verder tot beetgaar. Gooi er dan de in stukken gesneden seitan bij en laat nog wat garen.

Ondertussen snijd je vastkokende aardappelen in grove plakken en doe ze in een met kokosolie ingevette ovenschotel. Ik leg er altijd nog wat ongepelde knoflooktenen bij. Die zijn fantastisch lekker als je ze op het einde uit hun jasje duwt en over de patatjes smeert. Zet in een voorverwarmde oven van 220 graden.

20170118_184649

Na 15 minuten bestrooien met versgemalen peper en zout en (verse) takjes rozemarijn. Na  nog eens 15 minuten draai je ze om en laat je verder garen. Als ze zacht zijn kan je ze laten korsten door de schotel even onder de grill te zetten. De gaartijd hangt af van de dikte van je aardappelschijfje dus af en toe controleren is de boodschap.

Terwijl de aardappelen bakken leg je 2 sneden met mosterd besmeerde boterhammen op de groenten en giet je er twee flesjes blauwe Chimay over (of een ander zoet bruin bier). Kruiden met peper, zout, tijm, enkele blaadjes laurier, milde sojasaus en 2 eetlepels bruine suiker (meer of minder naar eigen smaak). Je draait het vuur hoger tot de saus kookt en vermindert dan de hitte zodat alles zachtjes kan verder pruttelen, de boterhammen oplossen en de saus indikken. Als de smaak van de saus te sterk is kan je er altijd wat water bijvoegen. Hoe langer een stoofpot op het vuur staat, hoe lekkerder. Dit is echt slow food en smaakt de dag erna nog beter.

 

 

Als de saus is ingedikt, de smaak je aanstaat en de patatjes een mooie korst hebben, is het tijd om te smullen. Met een kwak veganaise aan de kant van je bord… mjammie

20170118_195241

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s