Indisch buffet

Alloo Gobi (aardappel-bloemkool-tomatenschotel)

Verdeel de bloemkool in grote partjes en schil een 6-tal grote vastkokende aardappelen (of meerdere kleine).  Stoom de bloemkoolroosjes en de aardappelen half gaar.
Je kan dit gerecht ook klaarmaken met ongestoomde groenten, dan nemen ze nog meer de smaak van het gerecht op, maar dat duurt langer. Hangt er dus vanaf of je veel of weinig tijd hebt om te koken.

20170205_104323

Snijd een stuk gember fijn samen met een ui en twee tenen knoflook.
Stoof samen in een diepe pan of wok tot ze zacht zijn.
Voeg gemalen komijn, garam massala, chilivlokjes of cayennepeper toe en roerbak even mee.


Doe er dan de aardappelen en bloemkool bij, meng alles goed zodat de kruiden zijn verdeeld.
Giet er dan de tomatenstukjes over en dek af tot alles pruttelt en beetgaar is.


Voeg eventueel nog wat zout toe naar eigen smaak.
Verse koriander maakt de schotel nog smakelijker.

Broccoli met knoflook en komijn

Stoom de broccoliroosjes tot ze half gaar zijn.

20170205_115816
Meng (twee eetlepels) besan (kikkererwtenmeel) met (een mespunt) cayennepeper, (een eetlepel) gemalen komijn, (een koffielepel) garam massala, (een koffielepel) gemalen koriander en (een theelepel) zout onder mekaar in een apart potje.
Ik hou van komijn en pikant dus pas zelf de verhoudingen aan naar je eigen behoefte.


Snijd twee tenen knoflook in plakjes en bak deze in kokosvet gaar, voeg de broccoli toe, bak even mee en strooi er dan het kruidenmengsel over.


Laat 5 minuten afgedekt bakken en giet er dan 2 eetlepels water over en meng alles goed door.
Dien op.

Zoete aardappel-aardappel-kidneybonenburgers

2 zoete aardappelen in kleine stukjes snijden, 4 gewone aardappelen in kleine stukjes snijden, een halve prei in kleine stukjes snijden, een ui en twee tenen look
Ui, prei en look stoven tot half gaar
Zoete en gewone aardappel bijvoegen, stoven met deksel erop


Kruiden met gele currypoeder en op een zacht vuur laten gaar worden, indien nodig beetje bij beetje wat water toevoegen


Wees geduldig, dit duurt even, maar lekker eten verdient het om er tijd in te steken.
Als alles gaar is meng je er de uitgelekte kidneybonen onder.


De helft van het mengsel pureer je, de andere helft gooi je er nadien terug bij om structuur te geven aan je burgers.

Voeg nog wat besan (kikkererwtenmeel) toe aan het burgermengsel om meer stevigheid te geven en laat een uur rusten in de koelkast.
Maak burgers van de vulling en bedek ze eventueel met panko broodkruimels, dit is optioneel want slorpt veel vet op als je ze bakt.

Pikante en minder pikante Indische sojaballetjes

Deze gedehydrateerde sojaballetjes nemen de smaak op van het vocht waar je ze in kookt, je kan ze dus alle smaken toekennen die je zelf wil. Ze blijven heel erg sappig als je ze in het vocht bewaart achteraf.


Bouillon/balletjessaus maken:
Voeg een schepje groentebouillon, ui in vier gesneden, zout, tandoori kruiden, gemalen komijn, raz-el-hanout, paprika, cayennepeper en pikante olie door heet water.
Balletjes hierin laten koken tot ze de smaak van de bouillon krijgen.
Je maakt ze zo pikant als je zelf wil.
Dik de saus naar believen met aardappelzetmeel.

Dien alles samen op met basmatirijst en je hebt een Indisch buffet!

Ingrediënten:

  • aardappelen
  • zoete aardappel
  • 1 bloemkool
  • 2 stronken broccoli
  • 2 dozen tomatenstukjes
  • 1 blik kidneybonen (rode bonen)
  • 1 ui
  • look
  • komijn (gemalen en de zaadjes)
  • garam massala
  • paprika
  • cayennepeper
  • gember
  • koriander (gemalen)
  • raz-el-hanout
  • broodkruim
  • kikkererwtenmeel (besan)
  • gedehydrateerde sojaballetjes
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s