Pompoen-quinoa samosa, preiwortelburger met wortelpuree en gestoofde prei en bruine saus met sjalot

Kook de quinoa in ruim water met groentebouillon en stukken pompoen, giet af als alles gaar is en bewaar kookvocht.

Stoom ondertussen de aardappelen, de wortelen en de prei. Ik gooi alles samen in een kom om niet teveel afwas te hebben.

Prei-wortelburgers

Hou wat gestoomde aardappelen, prei en wortelen apart, snijd ze fijn, plet ze onder mekaar en kruid zacht met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat.  Doe er nog wat kikkererwtenmeel bij en laat even rusten in de koelkast. De rest van de prei zet je aan de kant.

Als het mengsel is afgekoeld en wat opgesteven, maak je er burgers van die je in panko broodkruimels rolt en in voldoende kokosvet bakt tot ze goudbruin zijn.

Quinoa-pompoensamosa’s

Kruid het quinoa-pompoenmengsel met paprika, zout, cayennepeper en (veel) komijn en pureer er een paar gestoomde aardappelen onder mocht het mengsel te vochtig zijn. Het moet wat kruimelig zijn.

Neem je filodeegvellen en snijd er repen van die ongeveer 10 cm breed zijn. Is je filodeegvel te dun, gebruik er dan twee op mekaar.

Vouw volgens een simpele techniek tot mooie gevulde driehoekjes.

Bak ze meteen in een anti-aanbakpan met genoeg vet. Als je er teveel maakt bak je ze toch best allemaal om ze nadien op te warmen of je bewaart ze op een bord waar je bloem op strooit want het vocht van de vulling zal anders je deeg helemaal wak maken en dan kan je ze weggooien.

Wortelpuree

Pureer de aardappelen met de wortelen met de mixer heel fijn door er het kookvocht van de quinoa en pompoen bij te gieten tot je een gladde massa krijgt.

Bruine saus

Laat enkele in vier gesneden sjalotjes zachtjes stoven tot ze uit mekaar vallen, voeg wat lichte sojasaus toe tot ze onder staan, laat mee stoven, voeg wat bruine suiker toe naar eigen smaak en laat wat indikken.

Schik alles op je bord, samen met de gestoomde prei en klaar is Kees

2017-01-29-15-18-34

Ingrediënten

  • Quinoa
  • Pompoen naar keuze
  • Prei
  • Wortelen
  • Aardappelen
  • Kikkererwtenmeel (besan)
  • Filodeeg of loempiavellen
  • Panko broodkruimels (optioneel)
  • Geraffineerd kokosvet (ongeraffineerd smaakt naar kokosnoot)
  • Sjalotjes
  • Lichte sojasaus

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s